Alt om damme

Der er en række ting at overveje, når man bygger en dam, for det er mere end blot et hul i jorden med vand. Miljøet skal tilpasses for at give plads til dammen. Måske er der et træ i vejen, eller du har fortovet i din have, der gør det vanskeligere at placere en dam. Du kan selv bygge dammen, hvis du ved, hvordan du gør dette. Eller du får hjælp fra en professionel. Hvis du selv bygger dammen, er der en række ting, du skal huske på. Det kan du læse mere om i denne artikel.

Periode
Der er to perioder på året, hvor det er bedst at bygge en dam. Første periode er i foråret (marts/april). Når du bygger en dam i den periode, vokser planterne pænt hurtigere. Anden periode er i efteråret (september/oktober.) Hvis du så bygger din dam, begynder planterne først at gro i det følgende år.

Forberedelse
Du ved, hvordan du bedst begynder at bygge dammen, og nu begynder du at forberede dig. Mål først grundvandsstanden. Når du begynder at udgrave dammen, må der ikke komme vand ind i hullet. Tjek så at der ikke er elkabler der hvor du vil have din dam. Du laver en tegning af din have og leder efter et godt sted til din dam. I din have markerer du det ønskede sted med stregpæle. Du begynder at grave mellem stolperne og du kan nemt grave din dam i den ønskede form.

Skovlen i jorden
Nu hvor tiden endelig er kommet, kan du begynde at grave. Sørg for, at der er 3 forskellige højder i den. Den første er en lavvandet zone, en medium dyb zone og en dyb zone. Den dybeste zone er for fiskene, hvor de kan overleve om vinteren. Dybdemålingerne varierer fra dam til dam. Sørg for at grave 10 centimeter dybere i hver zone, for der vil også være 10 centimeter hvidt sand på hvert lag.

Jordbeskyttelse
Nu hvor din dam er helt udgravet, start jordbeskyttelse med det samme. Det er vigtigt ikke at vente for længe på dette. Stykker kan hurtigt smuldre, især på de lige sider af din dam, for eksempel på grund af nedbør. Fordi det ikke er nemt at reparere, er det bedre at starte med det samme. Fordel et lag hvidt sand på 10 centimeter på de vandrette flader. Dette er godt for folien, men også for høje grundvandsstande. Det hvide sand spreder så trykket af vandet til siderne.

dam liner
Nu hvor bundbeskyttelsen er i. Kan du begynde at lægge i damforingen? Folien skal presses mod væggen og bunden bedst muligt, uden at der betrædes. Folien må ikke være for stram, da den også bliver presset senere, når dammen er fyldt med vand. Det gælder også for alle de hjørner og folder, der er i den, hvilket ikke virker pænt i starten, men det hele forsvinder senere. De folder og hjørner, der bliver tilbage i den, er gode gemmesteder for frøer og salamandere.

finishen
Dammen skal kun færdiggøres og fyldes. Sørg for, at alt er nøjagtigt plant, når du afslutter dammen. Tjek dette jævnligt med en lang stang eller med et vaterpas. En skæv kant i en dam er selvfølgelig ikke smuk, i en naturlig dam betyder det ikke så meget. Lys det hele op med sumpplanter. Lad siderne af damforingen rage ud over siderne.

fylde dam
Øjeblikket er endelig her, din dam er næsten færdig. Dammen kan fyldes med vand. I Holland kunne man bare bruge postevand til det. Men postevand er ikke lavet til dyrkning af damplanter. Så sørg for, at der er iltplanter i dammen. Når dammen er fyldt med vand, kan du skære de dele af damforingen af, de dele der stikker ud over kanten. Det kan du kun gøre, når dammen er helt fyldt med vand.

Leave a Reply

Your email address will not be published.